La prima vedere, scrierea unui comunicat de presa pare a fi cea mai la indemana forma de transmitere a unui mesaj.
Te gandesti, scrii si transmiti. In linii mari, cam acesta este parcursul. Daca pui la socoteala si faptul ca transmiterea unui comunicat ramane cea mai ieftina cale de promovare si cea mai facila, nu ramane decat sa te asezi la birou si sa tastezi.
Este insa chiar atat de simplu? Ce ar trebui sa stiti din start:
Atunci cand este vorba despre un produs, trebuie sa stiti despre ce este vorba. Nu sunteti obligat sa stiti cum functioneaza un robot care va face minuni in bucatarie, dar sigur exista cel putin o persoana care stie despre ce este vorba. Gasiti-o, vorbiti despre produs, stabiliti impreuna ideile relevante despre produsul respectiv, punctele tari care trebuie scoase in fata, faceti eventual o comparatie cu produse similare existente. Faceti o schema pe hartie si structurati mesajul in jurul celor mai importante detalii despre produsul respectiv. Cadeti de acord cu privire la forma finala si transpuneti totul intr-o forma concisa.
Concentrati-va pe ceea ce doriti sa transmiteti – noutatea, de ce este special acel produs. Nu puneti cea mai importanta informatie in paragrafele doi sau trei, ci in prima fraza. Ideea de baza poate fi reluata, dar intr-o constructie noua, in corpul comunicatului
Este recomandat ca prima fraza a comunicatului sa fie o forma dezvoltata a titlului, atat pentru a-l evidentia, cat si pentru o mai mare relevanta. Nu pierdeti din vedere faptul ca un comunicat de presa ajunge si in mediul online, unde trebuie urmate anumite reguli privind pozitionarea cuvintelor cheie, pentru o relevanta crescuta in motoarele de cautare. Cel putin acestea sunt recomandarile scolii traditionale de comunicare.
In ultima perioada, există tendinta de a interoga cititorul, de a-l introduce intr-un anumit context , inainte de a intra in subiect. „Nu va descurcati singur in bucatarie? Nu stiti ce sa faceti pentru a castiga timp? Atunci in mod sigur aveti nevoie de un robot de bucatarie”. Este gresita o astfel de introducere? Nu, pentru ca incita cititorul, il face curios, iar acesta se identifica probabil cu solutia oferita. Din punct de vedere al constructiei, insa, un comunicat care va incepe astfel ar putea suferi din start un handicap de indexare. Va trebui sa fiti abili pentru a recupera acest handicap, pe parcursul comunicatului, urmand tehnicile SEO. Daca nu aveti insa astfel de cunostinte, este recomandat sa incepeti comunicatul cu formula standard: prima fraza sa raspunda la intrebarile „cine”, „ce”, „unde”, „cand”. „Cum” si „de ce”
Vorbiti cu persoanele care cunosc cel mai bine respectivul produs si care pot da o declaratie despre acesta, pe care sa o inserati in comunicat
Vorbiti despre un produs, dar cateva imagini relevante cu|despre acesta vor face mai mult decat o mie de cuvinte.
O greseala gramatica sau de exprimare va pune in umbra mesajul si, mai mult, va fi tinuta minte si va va eticheta nefavorabil
Fiecare comunicat de presa trebuie sa vorbeasca si despre cine este furnizorul sau. Cine transmite acele informatii despre produsul respectiv. Nu trebuie sa lipseasca datele de contact – o persoana de contact, un numar de telefon, o adresa de e-mail.
Echipa Proiect Comunicare