Relatia dintre institutii sau autoritati publice si jurnalisti s-a dovedit in ultimii ani destul de tensionata. Dincolo de factorii care au dus la o astfel de situatie, comunicarea cu media este fundamentala si, mai ales, reglementata legal. La baza a fost Legea 544|2001, ulterior modificata prin legi speciale. Esenta a ramas insa aceeasi: jurnalistii au rolul de a informa opinia publica, iar sursa de informare in probleme de interes public o reprezinta in special autoritatile si institutiile publice.
Prin acest curs analizam impreuna limitele legale, regulile si problemele de natura juridica ce pot aparea in comunicarea cu presa.
Notiunea de responsabilitate sociala este relativ noua. A fost insusita in principal de companiile care au dorit sa aduca ceva nou si pozitiv in activitatea proprie. Pentru ca lucrurile sa nu se intample oricum au luat nastere campaniile. Pe scurt CSR. Pe romaneste – implicare in viata comunitatii.
In acest curs vorbim despre ce inseamna campania de responsabilitate sociala, cum se gandeste, cum se deruleaza si la ce ajuta.
Vorbim frecvent despre criza. Economica, politica, sociala, de comunicare. Situatiile dificile sunt aproape imposibil de evitat. Fiecare companie, institutie sau persoana publica poate trece printr-un eveniment care sa ii afecteze imaginea. Pentru ca orice problema de comunicare aduce o bila neagra, afecteaza imaginea, credibilitatea, veniturile.
Rolul acestui curs este gasirea de solutii pentru inlaturarea acestei bile negre. Definim notiunile de baza si plecam de la informatii cunoscute pentru a construi o strategie corecta de comunicare.
Cum trece o informatie dincolo de usa unei companii sau a unei institutii. De unde incepe ideea si cum se transforma ea in mesaj, pentru ca apoi sa ia forma publica si oficiala a comunicatului de presa.
Cat de importanta este transmiterea unui comunicat de presa, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte si cum ajunge un mesaj intern informatie publica.
Toate acestea sunt chestiuni pe care le vom analiza in acest curs si intrebari la care raspundem pornind de la exemple si cazuri concrete.
Este normal sa aveti emotii la primul discurs public. Este la fel de normal sa cititi de doua ori un comunicat de presa inainte de a-l transmite.
Nu este normal sa fiti neglijenti sau sa treceti cu vederea propriile greseli, fara a incerca sa le corectati.
De ce? Pentru simplu motiv ca ceea ce faceti, ceea ce spuneti, modul in care va adresati interlocutorului nu va reprezinta doar pe dumneavoastra, ci si compania la care lucrati. In cadrul acestui curs vorbim tocmai despre aceste aspecte si despre cat de adevarat este ca „prima impresie conteaza”.